Wie vader is geworden, snapt hoe God naar je kijkt

Inhoudsopgave

Vier muzikale vaders over opvoeding en muziek Jan Willem

Tekst en beeld: Carina Bergman
Opdrachtgever: Gewoon Papa

Jan Willem van Delft, Elvis E, Gilbert Thera en Dwight Dissels zijn muzikant en vader. Voor dit artikel spraken ze openhartig met elkaar over muziek, geloof en vaderschap. Alle vier kennen ze elkaar in meer of mindere mate en regelmatig vullen ze elkaar aan en wordt er hartelijk gelachen.

Waar kennen jullie elkaar van?

Dwight: ‘Ik ken Gilbert al ruim twintig jaar, van Ma-ranatha Ministries in Amsterdam. Toen ik net was bekeerd, nam hij mee in de muziek. Hij vroeg mij mee te doen met de muziekgroep Praise in Unity. Elvis leerde ik ook deels kennen via Maranatha. Mijn ouders zongen in een gospelband waar de schoonouders van Elvis ook in zongen. Via via leer-den we elkaar kennen.’
Elvis: ‘We zijn elkaar gaan volgen op Facebook.’ Dwight: ‘Toen kwam ik erachter dat hij ook piano speelt, en ik was op zoek naar een pianist.’
Elvis, lachend: ‘Ik mocht tweede piano spelen, niet eerste. Eerst even uitproberen…’
Dwight: ‘Jan Willem ken ik van het koor van Marcel Koning. Ik zag een virtuoos spelende pianist en ik dacht: wauw, die kan er wat van! Volgens mij is dat mijn eerste kennismaking met jullie.’
Elvis: ‘Maranatha is wel de gemeenschappelijke factor voor de meesten van ons.’
Gilbert: ‘Klopt. Ik weet nog dat er opeens een zan-ger was bij het Maranatha Koor die echt gruwelijk mooi zong. Dat was Elvis.’
Elvis: ‘En Jan Willem en ik hebben elkaar leren kennen bij de Ronduit Praiseband”.’
Jan Willem: ‘Dat klopt ja, ik heb in de laatste editie van deze band gespeeld. Toen kwam jij David danced spelen en zingen. Ik was erg on-der de indruk. Gilbert heb ik leren kennen via zijn vrouw, Sharon Kips. Ik heb lang met haar samengespeeld.’
Gilbert: ‘Ik geniet erg van jouw pianospel. Als jij ergens binnenkwam dan wilde ik niet meer spelen. Als de meester binnenkomt dan ga je gewoon zitten.’

Welke rol speelt muziek in je leven?

Elvis: ‘Muziek is alles voor mij. Andere dingen moest ik leren, maar muziek zat gewoon in mij. Ik zing eigenlijk mijn hele leven al. Ik was vier toen mijn zus op een koor ging. Dit was nog in Nigeria. De koorleider vond mij te klein om mee te doen, daarom ging ik achter de volwassenen staan en toch meezingen.’
Dwight: ‘Mijn ouders zongen in een gospelband en ik ging geregeld mee naar de oefeningen. Thuis draaiden we lp’s van Mahalia Jackson

‘Ik was blij toen ik leerde dat zingen ook bidden is.’